't Liefste kind

Een pasgeboren baby is voor elke ouder of verzorger het liefste kind ter wereld. Voor dat liefste kind - en voor die ouders of verzorgers - is deze bundel met poëzie en slaapliedjes.

Een ode in poëzie en muziek, aan het liefste kind

 
Aanleiding voor dit boekje was de vondst van een pasgeboren baby in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam, februari 2021. Het meisje werd gered. Het gedicht ’t Liefste kind van Pieter Stroop van Renen ging viral. De opbrengst van dit boekje gaat naar Stichting Beschermde Wieg.

In deze bundel twaalf nieuwe gedichten van Nederlandse dichters, en bijdragen van de burgemeesters Aboutaleb en Halsema. Journalist en NPO Radio 4 presentator Margriet Vroomans leest de gedichten voor. In deze bundel zijn ook internationale slaapliedjes te beluisteren, gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. 
 

 

Aanleiding

Aanleiding voor dit boekje was de vondst van een pasgeboren baby in een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam, februari 2021. Het meisje werd gered. 

Stichting Beschermde Wieg

De opbrengst van dit boekje gaat naar Stichting Beschermde Wieg. Deze stichting biedt hulp aan zwangere en pas bevallen vrouwen in nood en hun baby's.

 

Ahmed Aboutaleb

is sinds 2009 burgemeester van Rotterdam. Eerder was hij namens de PvdA staatssecretaris (2007-2008) en wethouder in Amsterdam (2004-2007). Aboutaleb is een groot liefhebber van poëzie. In 2014 was hij voorzitter van de VSB Poëzieprijs, en in 2019 selecteerde hij 50 gedichten in de bundel Lees! ter ere van 50 jaar Poetry International Rotterdam. In 2020 verscheen Dag en Nacht in herdruk, een verzameling gedichten van Jules Deelder die Aboutaleb samenstelde in samenwerking met Rotterdammers.
 

Jesse Laport 

is naast alumnus Creative Writing (BA), inmiddels ervaren podiumdichter met versleten podia als Lowlands, Geen Daden Maar Woorden Festival, Klokhuis, Paradiso, en het Koningshuis. Laport maakt voor zichzelf onderscheid tussen instagram- poëzie, papierpoëzie, podiumpoëzie – en zoekt nog naar de termen voor de rest van zijn gebezigde spectrum. Zijn werk verschijnt digitaal, op papier, op muren en zelfs op lichamen.


Hagar Peeters
brak in 1997 door als rapdichter. In 1999 verscheen haar debuutbundel Genoeg gedicht over de liefde vandaag  (Uitgeverij Podium). Na zo’n acht succesvolle dichtbundels, verscheen in 2015 haar internationaal geprezen en veelvuldig vertaalde debuutroman Malva (De Bezige Bij). Hiervoor ontving zij als tot nu toe enige vrouw De Gouden Boekenuil (dat jaar ‘Fintro Literatuurprijs’). In haar laatste bundel De schrijver is een alleenstaande moeder (De Bezige Bij, 2019), 
onderzoekt zij de verhouding tussen schrijverschap en alleenstaand moederschap. 

  

Abdelkader Benali

is schrijver, columnist en theatermaker. Hij debuteerde in 1996 met de roman Bruiloft aan zee. Voor zijn tweede roman De langverwachte kreeg hij in 2003 de Libris Literatuurprijs. Zijn tot nu toe laatste dichtbundel is Wax Hollandais (2017). Hij werkt aan een nieuw boek. Abdelkader is vader van twee dochters.
 

Tjitske Jansen 

publiceerde vier bundels waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Al vanaf haar vroegste bundels, Het moest maar eens gaan sneeuwen (2003) en Koerikoeloem (2007) treedt ze veel en vaak op. Ook geeft ze les over schrijven, poëzie en performance aan middelbare scholieren. Voor haar tweede bundel kreeg ze de Anna Bijns Prijs, de derde, Voor altijd voor het laatst, werd genomineerd voor De Bronzen Uil, de vierde, Iedereen moet ergens zijn, verscheen in maart 2021.

 

Roop

schrijft gedichten, die in diverse bloemlezingen en literaire tijdschriften werden en worden gepubliceerd en bij diverse gelegenheden werden en worden voorgedragen. Vanaf 2018 is hij de officiële eilanddichter van Texel.


 

Hannah van Binsbergen

is dichter en schrijver. In 2016 debuteerde zij met de bundel Kwaad Gesternte, ze kreeg daarvoor de VSB-poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. In 2020 verscheen haar romandebuut: Harpie. Momenteel werkt ze aan een nieuwe roman.
 

Jibbe Willems

is theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor gezelschappen in het Nederlands taalgebied en daarbuiten. Zijn werk is vertaald en in veel landen opgevoerd. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretto’s en teksten voor muziektheater. In 2019 kreeg hij de Gouden Krekel voor 'de meest indrukwekkende podiumpresentatie in het jeugdtheater' voor zijn libretto voor Jabber bij Theatergroep Kwatta.

Merel Morre

is dichter en tekstschrijver. Van 2013 tot 2015 was ze stadsdichter van Eindhoven. In 2013 verscheen haar debuut- bundel Met mijn ogen dicht ik alles heel. Haar meest recente werk is verzameld in de bundel Vers gevangen (2020). Merel is een van de bekendste online dichters, ze deelt haar teksten via social media, in de openbare ruimte, op posters, tassen en zilveren sieraden.
 

Mira Feticu

publiceerde o.m. Tascha. De roof uit de Kunsthal, Al mijn vaders en Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. Ze is performer en bovendien journalist voor o.m. Trouw, De Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, Voertaal en de Roemeense pers. Voor Den Haag Centraal is ze columnist.
 

Sasja Janssen 

is dichter en schrijver van romans en verhalen. Regelmatig verschijnt nieuw werk van haar in De Gids. Ze doceert poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam en CREA. Haar bundel Wie wij schuilen werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs, Ik trek mijn species aan voor de VSB Poëzieprijs. Haar recentste bundel Happy werd lovend ontvangen. Haar werk verschijnt bij uitgeverij Querido. In juni 2021 verschijnt Virgula, haar vijfde bundel.Margriet Vroomans

is journalist, presentator en met Pieter Stroop van Renen initiatiefnemer voor deze bundel. Zij leest in 't Liefste kind de gedichten voor.
 

Femke Halsema

 - opgeleid als criminoloog - werkte twaalf jaar in de landelijke politiek, onder meer als fractievoorzitter van Groen Links in de Tweede Kamer. Na haar vertrek uit de politiek in 2011 werkte zij als bestuurder in het bedrijfsleven, in de semipublieke- en de cultuursector. Ze publiceerde haar politieke memoires Pluche in 2016 en is sinds juli 2018 burgemeester van Amsterdam.

 
 

Frédérique Spigt

is zangeres, componiste, tekstschrijver en kunstschilder en actrice. Ze toert jaarlijks met muziektheaterprogramma’s langs alle theaters in Nederland. Sinds 1986 maakte zij 14 albums waarvan Droom een Edison kreeg. In 2020 kwam haar eerste dichtbundel uit: Misantroop. In 2021 maakt ze schilderijen en exposeert in The Rolling art shows.

Pieter Stroop van Renen

is dichter en organisator en met Margriet Vroomans initiatiefnemer voor deze bundel. Zijn gedicht ’t Liefste kind ging viraal op sociale media.